Bilgi güvenligi bilinçlendirme ve Son kullanıcıların dikkat etmesi gerekenler

Son altı yıldır olduğu gibi bu yıl da Ekim, ABD’de Ulusal Bilgi Güvenliği Farkındalığı ayı. Duyurusu burada bulunabilir. Geçen sene bilgi güvenliği farkındalığı ile ilgili bu yazıda biraz bilgi aktarmıştım.

Bu ay tüm bilgisayar kullanıcılarının kendilerini ev, işyeri ve okullarda tehditlere karşı korumaları açısından yardımcı olunması için çeşitli etkinlikler düzenleniyor, bilgilendirmeler yapılıyor.
Bu birikimler bu konularda Türkçe içerik oluşturmak isteyenlere de katkı sağlayacaktır. Bu sayede bizim kullanıcılarımız da bilinçlenerek, kişisel varlık ve bilgilerini koruyabilirler.
Son kullanıcıların dikkat etmesi gerekenler
Lisanslı yazılım kullanın, lisanssız yazılımları sağlayan kişiler bu yazılımlara farkedemeyeceğiniz zararlı kodlar yerleştirebilirler.
Güvenlik güncellemelerini yapın, işletim sistemi ve kullandığınız diğer yazılımlar güvenlik problemlerine karşı sürekli güncellenmektedir.
Mutlaka bir Antivirus yazılımı kullanın. Mac OS X kullanıyorum ve bana zararlı yazılım bulaşmaz diye düşünerek, şahsi bilgilerinizi pazarlama stratejilerine kurban etmeyin. Antivirus yazılımlarına ücret ödemek istemiyorsanız, Microsoft Security Essentials‘ı kurup kullanabilirsiniz.
– Bilgisayarınızın güvenlik duvarını(Firewall) aktif hale getirin.
Online bankacılık sistemlerinde bulunan güvenlik kalkanı adlı bileşenleri yükleyin.
Online bankacılık sistemlerinde şifre güvenliği için, mutlaka şifrematik benzeri cihazlar kullanın.
Tüm e-posta’lara inanmayın, bankalar ve çeşitli kuruluşlardan geliyor gibi gözüken e-mailler, kişisel bilgilerinizi elde etme amaçlı olabilir.
Yalnızca güvendiğiniz bilgisayarları kullanın, farklı bilgisayarlarda yaptığınız kişisel işlemler (şifre, kişisel verilerin girilmesi, çeşitli bilgi paylaşımı) kötü niyetli kişiler tarafından elde edilebilir.
Şifrelerinizde büyük harf, küçük harf ve rakam bulunsun, bu çok zor değil, örneğin Persembe1969! daha kolay akılda kalır, deneme yanılma ile bulunması daha zordur.
Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin,
Şifreleriniz birbirinden farklı olsun, en azından finansal işlemler, e-posta şifreleri, önem verdiğiniz web siteleri ve diğer web siteleri olarak 4 farklı şifreniz olsun. Bu sayede bir şifrenizi elde eden saldırgan, tüm verilerinize erişemez.
Bunlar şu an aklıma gelenler. Çeşitli Türkçe kaynaklarda bulunan, bilgisayar güvenliği için dikkat etmeniz gerekenler yazılarını okuyarak bilincinizi arttırabilirsiniz.
Örneğin bankaların güvenlik sayfalarında, online bankacılık güvenliği hakkında bilgi olduğu gibi, bu işin olması için temel gereksinim olan bilgisayar güvenliği için de bilgiler bulunmaktadır (Türkiye İş Bankası Güvenlik sayfası, Garanti Bankası Güvenlik sayfası, Yapı Kredi 10 Altın İpucu sayfası).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *