Microsoft Security Essentials inceleme

Windows XP, Vista ve 7 işletim sistemlerinde kullanılabilen Microsoft’un ücretsiz antimalware yazılımı Microsoft Security Essentials (MSE) kullanıcılara duyuruldu. Yazılım virus, spyware, rootkit, trojan vb zararlı kodlar için gerçek zamanlı koruma sağlıyor.
Diğer antivirus yazılımlarına göre kurulum boyutları oldukça küçük. Windows XP için olan yazılımın kurulum dosyası 8.5mb, Vista/7 için olan yazılımınsa 4.5mb civarında.

Çok basit, sade bir arabirimi var. İlk kurulumla birlikte otomatik signature güncellemeleri, öntanımlı tarama zamanı (scheduled scan, Pazar gecesi saat 2’de olacak şekilde) ayarlarlanmış olarak geliyor.
Bilgisayara pek fazla yük getirmediğini duymuştum.Bunu tam doğrulayacak kadar uzun süre kullanmasam da, şu ana kadar herhangi bir rahatsızlık hissetmediğimi söyleyebilirim.
MSE’in ayarları oldukça doyurucu ve oldukça hoş, bir tek Excluded files & locations bölümünde yeterli açıklama bulamadım.

Eklediğim klasörleri alt klasörleriyle birlikte mi hariç tutuyor, yoksa sadece bu klasörleri mi hariç tutuyor?
Bu sorunun cevabını exclude(hariç tutma) işlemini yaparak test ettim. Eklediğiniz klasörlerin alt klasörlerini de, belirlediğiniz hariç tutma işlemine dahil ediyor. Bu hariç tutmaya gerçek zamanlı koruma(real-time scan) da dahil.
Hariç tutulan klasörlerdeki bir yazılımı çalıştırdığınızda, bu zararlı yazılımı çalışan işlemlerde (process) gördüğü için bir uyarı veriyor. Bunun dışında exclude edilen yerlerdeki zararlı dosyaları okuma/yazma yaptığınızda bir uyarı vermiyor veya sizi engellemiyor.
Fakat exclude ettiğiniz yerlerden, farklı bir yere zararlı bir dosya kopyaladığınızda sizi olması gerektiği gibi uyarıyor ve tehtidi engelliyor.

Bu bölümü ve bu tarz işlemleri normal bir kullanıcının zaten kullanmayacağını, hatta farkında bile olmayacağını düşünüyorum. Bu nedenle benim durumumun biraz istisna.
Yeni bir tehdit tespit ettiğinde ne oluyor?
Ayarlarda 4 farklı risk seviyesi (Severe, High, Medium, Low) için alınması gereken önlemleri belirtebiliyorsunuz. Bunları “Recommended action” olarak bıraktığınızda ise, bilgisayarınızda bir risk olduğunu iletip yapmanız gerekeni size soruyor. Bu soruyu sorarken de, size önerdiği seçeneği seçmiş oluyor. Aşağıdaki ekran görüntülerine bakarsak daha rahat anlaşılacaktır.

Yukarıdaki uyarıya normal bir kullanıcı “Clean computer” diyerek işin detaylarıyla uğraşmaktan kurtulabilir. Biz işin detaylarına inelim ve görelim.


Yukarıdaki ekran görüntüsünde tekrar “Show details” diyerek, tehdit detaylarını görebilirsiniz.


Bu işlemin ardından “Clean computer” diyerek bilgisayarınızı tehditlerden arındırabilirsiniz. Peki bu sırada ne oluyor? Bilgisayar bu sırada tehditlere açık mı? Biz herhangi bir aksiyon almadığımızda yazılım, bu zararlı kodlara erişmemizi engelliyor.

Bu arada “Clean computer” seçeneğini seçtikten sonra dosyaları silmesi/temizlemesi biraz zaman alıyor diye düşünüyorum. Bu sırada çalışan işlemleri tekrar mı inceliyor bilmiyorum ama bu bölüm bana yavaş geldi. Dikkat ederseniz bu sırada ekran kapatılamıyor veya küçültülemiyor. Ancak bir kenara alarak o sırada diğer işlerinizle uğraşabiliyorsunuz. Bu sırada görülen ekran aşağıdaki gibi.

“Clean computer” diyerek bilgisayarınızı bulunan tehditlerden temizledikten sonra, yapılan işleri özetleyen aşağıdaki ekranı görüyorsunuz.


Sonuç
Microsoft Security Essentials oldukça hafif, arabirimi sade ve kullanışlı bir ürün olarak göze çarpıyor.
Ücretsiz antivirus yazılımı kullanan son kullanıcıların mutlaka denemeleri gereken bir yazılım diye düşünüyorum. Kullanıcılar bazen ücretsiz antivirus yazılımı olarak düşünüp, farklı yazılımlar kurarak bilgisayarlarına daha fazla zarar verebiliyorlar.
Ücretli antivirus yazılımlarını kullanan kullanıcılar ise, kullandıkları ücretli yazılımların daha gelişmiş, köklü ve antimalware dışında diğer özellikleri de içerisinde bulunan yazılımlar olduğunu unutmamaları gerekir. Yine de bütçeleri yenileme ücretleri için uygun değilse, MSE’yi kurup deneyebilirler.
Herhangi bir kayıt işlemi dahi yapmadan, buradan Windows sürümünüze uygun antivirus yazılımını indirip, sisteminize kurabilirsiniz.
Son kullanıcıların dikkat etmesi gereken bir konu, bilgisayarlarındaki diğer antivirus yazılımını kaldırdıktan sonra bu yazılımı kurmaları gerektiğidir. Aksi taktirde problemler yaşayabilirsiniz. Bu tüm antivirus/kişisel firewall yazılımları için geçerlidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *