Google ve gizlilik

Google blog’daki yaziya gore Google, kullanicilarindan topladigi arama kelimeleri, IP adresi ve tanimlama bilgisi (Cookie) gibi ozel bilgileri, 18-24 ay sonra daha anonim hale getirecekmis. Bu da kullanicilarin kisisel gizliligi icin yapilan onemli(?) bir adim olarak aktariliyor.
Bir sure sonra gizlilik politikasini guncelleyecek olan Google, kanunlar bu bilgilerin daha uzun sure saklanmasini gerektiriyorsa, daha uzun sure saklanacagi sekilde aciklama yapmis.
Ancak Google Log Retention Policy FAQ dokumaninin da belirttigi gibi loglar tamamen silinmiyor.
Metnin tamamini okudugumuzda, Google’in kullanicilarindan hangi bilgileri topladigini kendi agizlarindan daha net gorebiliriz.
  • Yapilan sorgu
  • IP adresi
  • Tanimlama bilgileri
Daha oncesinde bu bilgilerin, yararli oldugu dusunulene kadar saklandigi iletilmis. Tabi ki bu bilgiler sadece Google servislerinin kalitesini arttirmak icin kullanilmakta(!). (Google Gizlilik Politikasi)

Google ozellestirilmis servislerin kullanilabilmesi ve hizmet kalitesi icin tanimlama bilgisi kullanmayi onermektedir. Google tarafindan her yeni kullaniciya atanan tanimlama bilgilerinin sona erme tarihi 2038’e kadardir.
Bu durumda siradan bir kullanici, 2038’e kadar izlenebilir diyebiliriz.

IP adresleri ve tanimlama bilgileri ister saklansin, ister anonim hale getirilsin veya tamamen silinsin; kullanicilari arama kelimeleri ile iliskilendirmek de mumkun olabilir.
Varsin arama motoru verilerini tamamen silsin. Zaten Google, verdigi diger servislerle; emailler ve kullanimi (sifreli bir ek gondermeyi denediniz mi?), blog kullanimini, neredeyse cogu web sitesi istatistiklerini ve bu sayede kullanicilarin web sitelerinde dolasim bilgilerini, reklam hizmetleriyle(adsense ve adwords) bir cok istatistik, izlediginiz videolar, takviminiz, word/excel dokumanlariniz, bilgisayarinizdaki bazi bilgiler, IM mesajlasmalariniz/dosya gonderimleri, haber gruplarindaki konusmalar, tum web erisiminiz ve sayamadigim, kullandiginiz veya kullanmadiginiz tum Google ve firmalarinin servisleri de ayni sekilde kaydedilmektedir.
Istatistiki, servis kalitesini arttirma amacli, veya siz soyleyin…

Google tekeli ve gizlilik politikasi uzerine elestirileri ve incelemeleri iceren Google Watch sitesini inceleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *