Dosyaları tamamen silme: Eski harddisk’e veda ederken…

Daha önce yazdığım Disk üzerinde veriyi tamamen silmek: 1 defa üzerine yazmak yeterli mi? yazısında, veriyi disk üzerinden tamamen silen yazılımlardan ve bu konudaki tartışmalardan bahsetmiştim.

Şahsi görüşüm kişisel kullanım için single-pass adı verilen yöntemle, sadece 1 defa tüm disk üzerindeki sektörlere 0 (sıfır) yazarak verinin silinmesinin yeterli olacağı yönünde. En azından standart veri kurtarma yöntemleri ile verinin kurtarılamayacağını ve disk wipe işleminin zamanını da düşündüğümüzde hızlı bir yol.
Read the rest of this entry »

Cisco, IPS ürününe IP reputation özelliği ekledi

Cisco, IPS(intrusion prevention system) ürününün 7.0 sürümüne IP reputation özelliği ekledi.

IP reputation veritabanları, Internet üzerinde zararlı aktivitede rol aldığı tespit edilen IP adreslerinden oluşuyor. Genelde anti-spam ürünlerinde spam engelleme amaçlı kullanan IP reputation özelliği, mail sunucusuna daha bağlantı gerçekleşmeden bağlantı isteklerini reddetmekte kullanılıyor. Bu sayede, örneğin spam mail gönderdiği belirli bir şekilde kanıtlanmış IP adreslerinin bağlantıları direk engellendiği için, bant genişliği kazancının yanında spam oranında da gözle görülebilir düşüşler gözlemleniyor.

Cisco’nun anti-spam ürünlerindekine benzer bir IP reputation veritabanını, saldırı tespiti ve engelleme amaçlı oluşturarak IPS ürününe gömmesi, Internet üzerinde belirli IP adreslerinden gelen otomatik saldırıların henüz IPS’e girmeden drop edileceği anlamını taşıyor.
Yine bu özellik, IPS’lerde oluşan alarmların risklerini derecelendirmede kullanılabilir.

Cisco’nun bu uygulaması ne kadar başarılı olur bilmiyorum ama benzer bir özellik diğer üreticiler tarafından da ürünlere entegre edilebilir.

Web güvenliği e-dergi yayın hayatına başladı

Web Güvenlik Topluluğu, Internet üzerinden ücretsiz olarak yayınlanacak bir e-dergi projesine başladı.

Türkçe kaynak konusundaki sıkıntıları gidermeye çalışan derginin, web güvenliğine ilgi duyan kişiler için merakla beklenecek önemli bir kaynak olacağını düşünüyorum.

Şu an 2 ayda bir yayınlanması düşünülen e-derginin ilk sayısı, içerik bakımından gayet doyurucu olmuş. Dergiye http://dergi.webguvenligi.org adresinden erişilebilir.